大學intern一問

5月2日 00:58
最近學校寄intern email來,標題是「Metanorma Proposal for Google's Season of Doc 2021 programme」。但我上Metanorma的網頁後也不太懂裏面的工作內容, 只知道它要求人寫technical documents (做technical writer),而裏面很多東西我不懂,例如ISO, TC (抱歉我是新手🙏)。請問有人知道是關於什麼的嗎?最想問的是知不知道它的interview會問什麼?
96
回應 6
文章資訊
共 6 則回應
香港城市大學
你可以google搵定義.... 係度打字比妳果d你覺得可以信幾多成 當然最好就係問學校老師 btw唔好再做伸手黨
B1 多謝你既回應,當然我已經上網揾過(上面有講)同揾過老師,只係想問多啲關於佢interview嘅嘢,因為網上面似乎冇咩資料,thx!
香港城市大學
B2 我果陣(正職)冇特別提過呢樣嘢、不過公司係有。 我諗要睇你嘅工作職位同ISO有冇好大關係(例如你真係負責評級/研究ISO),如果你職位淨係負責遵守,咁你就淨係需要知道大概條款講咩就好。 (我公司)
B3 好唔該曬!🙏 我見呢份工係請technical writer, 淨係要求英文好同寫technical documents,所以先想知interview會問啲咩
香港城市大學
B4 咁有好大機會要識深入少少嘅ISO,要睇翻果間公司係咩industry(因為ISO都有超多種),咁就翻佢嘅industry應該可以係google搵到幾type嘅ISO文件睇睇。 咁通常你可能要寫有關果個生產線嘅Work Instrution