香港科技大學

大家會揀傭金定底薪

6月17日 04:46
我自己本身係sales,底薪唔算多,不過跑到生意個commission都好可觀,達到平均收入都唔成問題,努力d同埋好彩既話大型event仲好賺。 但屋企人一直都好擔心我做野方面,一嚟係公司環境相對彈性,好多時間我都會同客食飯傾野,不過可能有d上畫時間我會好得閒,可能訓到1-2點都係好平常。 另一方面係我屋企覺得唔可以淨係靠傭金搵食,佢地覺得唔長遠😅咁的確淨睇底薪,我份糧仲少過fresh grad。 我同一個我好尊敬既親戚傾過呢個問題,姐係父母對我份工既睇法。佢一部份係支持我做落去,但佢都話其實建議我去4A公司可能一開始人工低d,但之後去其它公司發展都可以嗌高d價。 如果比你揀,你會一開始收少d錢儲履歷,定自己錢自己賺咁跑commission。
50
回應 1
文章資訊
共 1 則留言
睇邊分工增值到你 睇錢做野會好快無動力 如果有分工你可以錢都唔收 但你好想做既 咁就果分 如果唔係就睇邊分工對你日後成長快d