香港浸會大學

有冇人鐘意中文書法😂?

2020年8月21日 17:09
想知書法仲有冇市場?有冇人有學緊?寫左幾年都系自學搵唔到人一齊練😂
回應 54
文章資訊
共 54 則回應
香港教育大學
我之前有特登報名學 但好難去控制⋯⋯
原 PO - 香港浸會大學
B1 寫開咩字體?
香港城市大學
以前曾經學過幾年,岩岩開始學寫楷書之後隸書同篆書,不過後期無寫啲技巧宜家已經無哂..... 感覺上身邊始終無乜差唔多年紀嘅人學書法,唔係個個咁有耐性🤣
香港專業教育學院
有諗過學,但屋企連張私人台都無
倫敦帝國學院 地球科學系
一直一路玩鋼筆一路自己寫咗幾年 但啲手勢始終唔太好
我都學緊寫隸書😂呢幾年都係寫行草。我身邊得一個fd 寫書法,佢都係寫隸書,不過已經好耐冇聯絡。B3
B4 冇枱就真係難啲 有冇諗過寫硬筆?
B5 其實我寫開毛筆😂😂不過有硬筆底既人寫毛筆易上手好多
倫敦帝國學院 地球科學系
B8 其實想試毛筆 硬筆始終做唔到太多提按嗰啲(可以我未夠班啦 你平時寫毛筆係咪要開壇寫😂
B6 成日覺得隸書啲字體好得意🤣 不過你自學都好勁喎,要有心機先得👍
B10 咁點解妳而家無寫既?
B9 都算系😂😂所以唔可以成日寫
B11 一個字懶😂😂 後期無學所以平時都無主動寫,久而久之啲用具都唔知擺左去邊
B13 我前排有一段時間都冇寫,係近期先寫返,真係要耐性😂😂不過想搵人一齊玩都好難。
中意寫書法,但都係隨心跟網上既人既字體寫
之前有學過行書同楷書 想學下隸書 覺得個型好有趣😂 但因為大大下 因為成日一練寫個陣就好似搞大龍鳳咁😂😂 所以後尾轉寫硬筆 同埋鑽研自己style 既文字風格
B12 不如一齊玩鋼筆🤪
香港理工大學專業進修學院
之前有練過 但後來有手震嘅問題後就無啦
我! 以前跟阿sir學咗幾年 之後因為要考dse就quit咗 依家雖然話自學 但對比反以前真係hea咗好多
B15 妳系寫硬筆定毛筆?🤔
B16 行書最易入眼🤣我之前一直睇網上d書法,d字愈來愈似佢。有風格其實好難👍🏼👍🏼
B17 好!
香港專上學院 理科
啱啱開始自學瘦金體,覺得佢好靚😍
我幾年前開始自學硬筆書法 中學上堂嗰陣狂練😂
使唔使開個gp交流下😂我身邊都冇人練書法
我寫咗一年楷書跟王居士嘅風格 不過好似都有啲卡住咗嘅感覺🤧🤧 好似基本工打得唔夠好但係又無老師跟
B25 好!但可以點開?
B24 以前上堂最中意睇老師d板書😍
B23 瘦金體就未寫過😂😂,不過應該系進化板楷書🤔🤔
B27 wts/tg?有冇人想join🤣
香港專上學院 理科
B29 算係啦😂不過我係書法0基礎,直接開始瘦金體,而家係一個勁樣衰嘅階段🙈
B30 Lm
國立臺灣藝術大學 書畫藝術學系
專業人士報到
唔用毛筆都可以寫到書法 我記得中學嗰陣答通識卷啲狂草好勁😂
B30 Lm 😂
B30 wts la 但係呢度係咪唔放得,我放電話喺度你哋wts我之後我del 左去?
B33 哇,你係讀咩?
B20 2樣都有呀
B37 ok!
匿名
這則回應已被本人刪除
2020年8月22日 23:12
已經刪除的內容就像 Dcard 一樣,錯過是無法再相見的!
B39 group chat 再講?
唉,書法班 令我諗起細個報學校興趣班嘅書法班,已經去咗一段時間,點知最後俾個老師厭我啲字醜樣,婉轉叫我退出
想問B33 你學系研究院收生要求高嗎
匿名
這則回應已被本人刪除
2020年8月23日 00:51
匿名
這則回應已被本人刪除
2020年8月23日 00:51
中大嘅話可以reg藝術系嘅書法course?xd B25
B38 藝術呀 書法呀水墨呀篆刻呀都有
B44 研究所還好啦 主要要睇個人作品集 研究目標
B49 我想知書法有冇理論學架😂