明愛專上學院

箍牙一問

2月22日 15:15
想箍牙好耐,但係搵極都唔知邊度箍好。 我啲牙都唔算太難搞,想箍傳統白色或者透明粒粒,應該要剝牙。想問下有冇人箍過或者箍緊嘅可以介紹下牙醫😭😭 仲係學生 想可以分期 within 35k內。 之前見有個youtuber箍緊土瓜灣李詩豪 21k傳統白色粒粒包剝牙 仲可以分期每個月俾500蚊,箍得幾好。但search完佢之後 好多差評,話箍完佢手尾長又話佢態度超級差,但又有人話箍得好,本身想打電話去book時間consult但見咁多差評又唔敢,好驚嘥左錢。有冇人箍過佢? 同埋有冇人箍過葵芳新都會張業文同埋旺中鄧幹耀牙醫?價錢同手勢點樣?
33
回應 22
文章資訊
共 22 則回應
香港理工大學
留名
香港中文大學專業進修學院
Lm
箍緊尖沙咀,一個月1000,服務一流,但唔包剝牙~
原PO - 明愛專上學院
B3 total價錢幾多?
原PO - 明愛專上學院
B5 包埋剝牙?🙈醫生手勢好唔好
B6 唔包剝牙,但剝、箍手勢都好好(剝牙另外揾,佢手勢好到爆),箍牙唔太痛呢個先係重點!
B7 唔痛咁勁🤔🤔🤔 cool完會唔會話牙齒敏感 聽過會有
香港職業訓練局
啱啱上箍無耐 暫時都無見有咩特別痛
香港浸會大學
我係去張業文嗰度整! 我中二左右箍,嗰陣時爆牙好嚴重,上排大概2-3隻😂 相對嚟講下排牙齒就整齊啲, 以為唔使剝牙,點知最後上下排剝咗四隻🤕 我嗰陣係箍白色粒粒鋼線,價錢35k有找🤔 (唔太記得因為阿媽畀錢,唔知咁多年之後有冇加價)可以分期付款 如果銀色粒粒就平2k左右 上左箍之後就大概每1-2個月覆診(覆診唔好遲到,檢查/ 調效鋼箍每次5分鐘走得) 手勢我覺得都ok,一開始就一定會痛,但去到後尾覆診已經麻木😂 / 牙齒近照 (我箍左兩年半,已經拆左箍4年,要一直堅持夜晚戴維持器 P.S. 嗰陣我有同學都有箍牙,佢話佢牙醫每次都會幫佢磨平隻牙,但我一直都冇🤔 所以睇落我d牙唔夠平整(?)
補張keep到而家嘅覆診卡😂
(醫生名同診所位置冇打碼 因為原po已經講咗)
原PO - 明愛專上學院
B10 多謝你呀好詳細😍 但佢係咪好難book😣我見啲人話箍完之後有咩唔妥都好難搵得返佢🤔
原PO - 明愛專上學院
B9 喺邊度箍?同埋幾錢?
香港浸會大學
B11 難book係真,佢d期都好full,基本上覆診都要一兩個月前book先得。之前話唔好遲到就係因為佢好多patient,遲咗就要等0.5-2 hrs不等🙈 至於箍完之後嘅問題,我又一直冇事所以冇試過佢"售後服務"🤔
原PO - 明愛專上學院
B13 同埋好次話見完一次之後都要排好耐先有得上箍😭
香港浸會大學
B14 🙈六年前嘅事我真係有d唔記得啦 但我記得從剝牙、牙縫上橡筋、上箍 每次返診所嘅間隔時長都係正常嘅 (啱啱問咗阿媽,佢話我當年箍牙兩萬幾)
原PO - 明愛專上學院
B15 唔該曬~❣️
香港職業訓練局
B12 我係旺角伍富山箍 專科嚟 大約5萬幾 手勢幾好但可能就貴咗少少
B17 回原PO,我係尖沙咀伍富山,手勢真係幾好(´・ω・`)
香港職業訓練局
B18 係呀 手勢真係好好 我本身係睇陳嘉莉先不過佢淨係做隱形唔做傳統所以我先搵伍富山 Btw sis自從睇完你個講屋企既po之後成日都見你出沒 take care
B18 其實自一月我先真係睇D card(´・ω・`),跟住用多咗卡稱 回原PO,四、五萬雖然聽上去好貴,但箍牙箍得好係可以有微整容效果,而且手勢好=唔痛 先可以食好嘢(以前箍另外一間好痛,連做嘢都專心唔到,兩萬幾初步矯正)<-以前排牙亂到似怪獸 加上箍牙後嘅follow up好重要,箍完牙之後唔係一勞永逸,要戴定形、覆診,所以最好梗係搵一個服務好嘅牙醫(當係家庭醫生咁),排牙箍緊先有嘢想執都可以同牙醫有傾有講嘛~
香港科技專上書院
旺中 鄧幹耀醫生👍🏻 唔包剝牙 我剝左4隻智慧齒 Total 40000到
明愛白英奇專業學校
想問係咪未箍之前嘅檢查要比錢,因為想睇多幾間比較下,如果間間檢查都要收費咁咪前期都已經要比好多錢?