台灣回港:非本地資歷頒授機構頒授的個人學歷評估

2019年10月22日 23:41
hihi~ 我想問一下有冇同學係讀教育、有修教育學程又有進行過學歷評估,我想知道的幾種情況得出的結果: 1.教育類科畢業,冇修教程 2.教育類科畢業,有修教程 3.教育類科畢業,有修教程兼有考教檢 4.教育類科畢業,有修教程兼有考教檢,有在台灣實習半年 5.非教育本科畢業,有修教程 6.非教育本科畢業,有修教程兼有考教檢 因為系上都冇學長姐有結果可以參考,希望版上有同學可以分享自己的評審結果作為生涯規劃的參考。如果5係教育類的同學都分享下,應該會有同學想了解多啲。畢竟事後認證制! 再來可以分享一下自己有冇再去考pgde,lpat 等等的香港認同教師資歷。
12
.回應 7
共 7 則回應
唔係教育類 有做學歷認證
靜宜大學 食品營養學系
非教育類,有做學歷評審+1
中原大學 特殊教育學系
我係4 同埋係台灣做左兩年嘅老師 返黎無讀PGDE 考左IPAT
這則回應已被刪除
2019年11月18日 23:06
已經刪除的內容就像 Dcard 一樣,錯過是無法再相見的!
國立嘉義大學 幼兒教育學系
我系2 結果分享
b5 請問一下你是附上了什麼資料?畢業證書、教程證書?或有修什麼課嗎?
國立嘉義大學 幼兒教育學系
B6 除左你講既再加大1至大4所有課程簡介,成績。大3大4有必修實習學分,請系辦開證明,蓋系章。 我無特別上咩課,系上要上既我上曬甘樣!